/Sunrise2/NVBK_LOGO.png

Historia

NVBK har funnits i 50 år och här nedan följer en kortfattad tillbakablick.


De första åren och våra klubblokaler
På förvintern, närmare bestämt den 11 december, 1969 samlades ett tiotal entusiaster på Hugos Konditori i Norrköping för att diskutera bildandet av en veteranbilklubb i staden. Bland dessa fanns bland annat Bengt Jonsson, Rolf Gustafsson och Thore Karlsson. Det beslutades att man skulle träffas någon gång i månaden och platsen man valde för dessa träffar blev Konditori Broadway i Norrköping.
Under våren 1970 anslöt flera intresserade och och man var snart uppe i ett tjugotal medlemmar. Några egentliga protokollförda möten hölls ej utan det var mest allmänt bilprat.
På hösten 1972 lämnade vår förste ordförande, Bengt Johnson, över klubban till Bernt Arvidsson som behöll den i 25 år! Under denna tid hände mycket.
År 1974 var vi över 40 medlemmar och vi behövde en större lokal så valet föll på Restaurang God Vän på Kungsgatan i Norrköping. Där höll vi till i nästan 20 år med ett kortare avbrott i slutet av 1970-talet då vi försökte med en "budgetvariant" och höll våra månadsmöten i Norrköpings Motorklubbs lokaler. På God Vän intogs alltid en bättre middag till de flesta medlemmars glädje.
År 1993 bytte vi lokal och hade nu våra månadsmöten på Café Saltis med samma upplägg som på God Vän.
År 1998 fick klubben sin första egna klubblokal på Norralundsgatan 39 i Norrköping. Här hölls både månadsmöten och veckomöten varje tisdag. Klubblokalen blev snart för liten och 2005 bytte vi till en större lokal på Slakthusvägen 1. Även denna lokal blev för liten, så den 1 maj 2008 flyttade vi in i vår nuvarande lokal på Blixholmsvägen 9. Här har vi veckomöten varje torsdag och månadsmöten första torsdagen i varje månad.
 
Rallyn och arrangemang
År 1979 anordnade klubben sitt första större rally då 42 bilar deltog i ett rally "Glan Runt". Dagen avslutades med en 10-årsjubileumsmiddag på Hotel Mobilen där ett
70-tal personer deltog.
Året därpå arrangerade klubben i samarbete med Antikbilklubben i Linköping ett större rally där starten var förlagd till Gamla Linköping och mål i Idrottsparken i Norrköping. På kvällen var det stor fest på Pensionat Majgården i Norrköping.
År 1984, i samband med Norrköpings 600-årsjubilum, arrangerade vi ett sexdagarsrally med internationell status. Deltagare fanns från både Norge, Danmark och England. Förutom olika rallysträckor varje dag förkom festligheter varje kväll. Dessa avslutades sista kvällen på Stadshuset i Norrköping med en galamiddag med Norrköpings Kommun som värd. Man kan nog påstå att med detta lyckade rally blev Norrköpings Veteranbilklubb en klubb som blev känd för sina välarrangerade rallyn.
Några mindre rallyn följde för att år 1989 återupprepa 1984 års arrangemang, dock i något mindre format.
Sedan början av 1990-talet har klubben första helgen i maj alltid arrangerat rallyt "Vårmönstringen" som är ett mycket populärt rally i mellansverige.
Varje torsdagkväll under månaderna maj till augusti har vi grillkvällar i vår klubblokal på Blixholmsvägen 9.

De senaste åren
Efter Bernt Arvidsson tillträdde Rolf Johansson, efter många år som sekreterare, som ordförande under fyra år. Under denna tid flyttade vi in i vår egen lokal och då öppnade sig nya möjligheter för klubben. Efter några trevande försök det första året har vi nu varje torsdag veckoträffar i lokalen. Nästan varje vecka har vi ett tema där någon av våra medlemmar pratar om något inressant ämne. Ganska ofta bjuder vi in gäster för ett enklare föredrag i något speciellt ämne.
Efter Rolf Johansson så tillträdde Håkan Johansson som ordförande och innehade posten i tio år. Vid årsmötet år 2010 så efterträddes han av Leif Jonsson. Vid årsmötet år 2016 var det återigen dags för byte av ordförande då Georg Ringqvist tillträdde posten. 2019 tillträde Göran Nordqvist.
 
 (c) NVBK Norrköpings Veteranbilklubb - klubben för fordonsentusiaster, sedan 1969 

 
--